• 100+ Riddles With Answers: Everything From Hard Riddles to Easy, Famous & Stupid Ones

    • December 30, 2020
    100+ Riddles With Answers: Everything From Hard Riddles to Easy, Famous & Stupid Ones

    If brain teasers were a party, riddles would be the first name on the guest list.

    Why? Because riddles are the ultimate brain game that can make you think. They have stood the test of time — witty, engaging, mysterious, and utterly satisfying — that stimulate your brain and put the cognitive thrusters to the full capacity.

    So we collected the finest riddles and put them together in one list. The list includes everything from hard riddles to easy ones, from famous riddles to classics, from riddles for children to math riddles — all that’ll keep you busy and racking your brain all day long. And yes, we have included the answers too.

    So shall we begin?

    Easy Riddles

    Let’s start with some easy riddles. These are great to warm you up without frustrating you while cracking the solution. Although you may need a little cognitive effort, you’ll solve them with ease. 

    1. What has hands but can’t clap?

    Answer: Clock

    2. What has many teeth but can’t bite?

    Answer: A comb

    3. What is so fragile that just saying its name breaks it?

    Answer: Silence

    4. Who can shave 25 times a day but still have a beard?

    Answer: A barber

    5. I know a word of letters three. Add two and fewer there will be.

    Answer: The word “few”.

    6. What is harder to catch the faster you run?

    Answer: Your breath

    7. Every night I’m told what to do, and each morning I do what I’m told. But I still don’t escape your scold. What am I?

    Answer: Alarm clock

    8. What gets wet while drying?

    Answer: A towel

    9. I follow you all the time and copy your every move, but you can’t touch me or catch me. What am I?

    Answer: Your shadow

    10. People buy me to eat but never eat me. What am I?

    Answer: Plates and cutlery

    11. I’m tall when I’m young and I’m short when I’m old. What am I? 

    Answer: A candle

    12. I have no feet, no hands, no wings, but I climb to the sky. What am I?

    Answer: Smoke

    13. The maker doesn’t want it. The buyer doesn’t use it. The user doesn’t know it. What am I?

    Answer: Coffin

    14. A plane crashed off the coast of Mexico and every single person died, yet there were two survivors. How could that happen?

    Answer: The survivors were a couple. 

    Famous Riddles

    Riddles from the first known civilization to ancient greeks, from folk tales to fantasy novels, from heroic sagas to movie characters — these are some of the most famous riddles from literature and culture.

    15. There is a house. A person enters this house blind but exits it seeing. What is it?

    Answer: A school

    This riddle goes back to 4000 years from the oldest surviving written systems of the Sumer civilization of Mesopotamia.

    16. First think of the person who lives in disguise, 

    Who deals in secrets and tells naught but lies.

    Next, tell me what’s always the last thing to mend,

    The middle of middle and end of the end?

    And finally give me the sound often heard

    During the search for a hard-to-find word.

    Now string them together, and answer me this,

    Which creature would you be unwilling to kiss?

    Answer: Spider

    This riddle divides the answer into three parts. First part: the liar in disguise is a spy. The last letter in the word “mend,” and at the middle of “middle” and at the end of the word “end,” is the letter D. And at last, it’s the sound “er” that is said while puzzled. So these three clues make the word “spy-d-er.”

    This is the famous riddle from Harry Potter and the Goblet of Fire. Harry has to solve this riddle as the final task to pass through the maze in the Triwizard Tournament.



    17. Out of the eater, something to eat; out of the strong, something sweet. 

    Answer: Bees making a honeycomb inside the carcass of a lion

    This is another popular riddle that goes back to centuries. It’s from the Book of Judge of the Old Testament. Samson proposes his guest to solve this riddle and if successful he’ll award them expensive pieces of clothes, but if wrong, the guests must give him instead.

    If you couldn’t guess the answer, it okay — there was a catch. Only people who knew Samon personally could have solved it. BTW, are wondering if the guests could solve it?

    18. What We Caught We Threw Away, What We Didn’t Catch We Kept

    Answer: Lice

    This famous riddle is from ancient Greece. It is said that the great Greek poet Homer died on the island of Ios solving it. He acquired it from local fishermen.

    19. This thing all things devours;

    Birds, beasts, trees, flowers;

    Gnaws iron, bites steel;

    Grinds hard stones to meal;

    Slays king, ruins town,

    And beats mountain down.

    Answer: Time

    This riddle is from the J. R. R. Tolkien high fantasy novel Hobbit. Bilbo Baggins has to solve this riddle to escape from the evil Gollum’s lair.

    20. As I was going to St. Ives,

    I met a man with seven wives,

    Each wife had seven sacks,

    Each sack had seven cats,

    Each cat had seven kits:

    Kits, cats, sacks, and wives,

    How many were there going to St. Ives?”

    Answer: One

    “As I was going to St Ives” is a traditional nursery rhyme in the form of a riddle. The earliest appearance of this riddle is dated back to 1730. It has also appeared in the Hollywood blockbuster Die Hard with a Vengence when Bruce Willis and Samuel L. Jackson has to solve it save a crowded city block.

    21. Voiceless it cries,

    Wingless flutters,

    Toothless bites,

    Mouthless mutters.

    Answer: The wind

    This is another noted riddle from The Hobbit spoken by Gollum.

    22. What walks on four feet in the morning, two in the afternoon, and three at night? 

    Answer: Human.

    As an infant, a human crawls on all fours limbs; when an adult, walks on two legs and; in old age, uses a ‘walking’ stick as a third leg.

    In Oedipus Rex, the classic play by the Greek tragedian Sophocles, Sphinx asks the antagonist to solve this riddle in order to save his life and carry on the journey.

    23. I have billions of eyes, yet I live in darkness. I have millions of ears, yet only four lobes. I have no muscle, yet I rule two hemispheres. What am I?

    Answer: Human Brain

    This is one of the riddles by DC’s supervillain Riddler who leaves behind riddles and puzzlers as clues to solve. He first appeared in the Batman Comics issue 140 as “The prince of Puzzles: The Riddler.”

    Enjoying these Riddles? We have something better for you. Download Smart Brain, the top-rated brain game for iOS and Android.



    Riddles For Kids

    Riddles are a great way to engage kids — tapping their problem-solving abilities while having fun. You can see them utilizing their aptitudes to tackle these stumpers and a sense of accomplishment in solving it. Here’s a list of riddles for kids that are just perfect — funny, punny, and not too confusing. 

    Suggested read: 10 Fun Brain Games for Kids to Propel Their Thinking

    24. What can jump higher than a building?

    Answer: Anything that can jump because buildings don’t jump.

    25. A boy and a doctor were fishing. The boy is the doctor’s son but the doctor is not the boy’s father. Who is the doctor?

    Answer: The boy’s mother

    26. What is more useful when it is broken?

    Answer: An egg

    27. Simon’s dad had four sons: March, April, and May. What is the name of the fourth son?

    Answer: Simon

    28. What word is spelled wrong in the dictionary?

    Answer: The word “Wrong”

    29. What is seen in the middle of March and April that can’t be seen at the beginning or end of either month? 

    Answer: It’s the letter “R”

    30. This belongs to you, but everyone else uses it. 

    Answer: Your name

    31. What can you hold in your right hand, but never in your left hand?

    Answer:  Your left hand

    32. A group of bunnies were having a birthday party. What kind of music were they listening to?

    Answer: Hip hop music

    33. I am white when I am dirty, and black when I am clean. What am I?

    Answer: A blackboard

    34. An elephant in Africa is called Lala. An elephant in Asia is called Lulu. What do you call an elephant in Antarctica?

    Answer: You’ll call that elephant lost

    35. A woman was born in 1975 and died in 1975. And at the time of her death, she was 22 years. How’s that possible?

    Answer: One of the “1975” is either a room number or zip code.

    36. If the prisoner tells a lie he’ll be hanged, if he tells the truth he’ll be beheaded. What can he say to save himself?

    Answer: Don’t say anything

    37. The rich men want it, the wise men know it, the poor all need it, the kind men show it.

    Answer: Love

    Dumb and Stupid Riddles

    We all have heard the jokes that leave you slapping the knees while bursting into hysterical laughter.

    Well, these riddles are exactly not those. Somewhere between bad puns and anti-humor, these riddles are sometimes ironically funny. And if you are looking for something that makes the listeners roll their eyes and induce groans, these dumb and stupid riddles will work wonders.

    38. Why was Karl Marx buried at Highgate Cemetery in London?

    Answer: Because he was dead

    39. Where did the sheep go on vacation?

    Answer: The Baaaahamas

    40. What is a frog’s favorite year?

    Answer: Leap year

    41. What do you call a fairy that hasn’t taken a bath?

    Answer: Stinker Bell

    42.  What has one horn and gives milk?

    Answer: A milk truck

    43. What do snowmen eat for breakfast?

    Answer: Snowflakes

    44. What rock group consists of four famous men, but none of them sing?

    Answer: Mount Rushmore

    45. What do polar bears eat for lunch?

    Answer: Ice berg-ers

    46. What is the laziest mountain in the world?

    Answer: Mount Ever – rest

    47. What part of the turkey has the most feathers?

    Answer: The outer part

    48. How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

    Answer:  Concrete floors are very hard to crack

    49. What do you call a boomerang that doesn’t come back? 

    Answer: A stick

    50. What do you call bears with no ears?

    Answer: B

    51. What did the zero say to the eight?

    Answer: “Nice belt!”

    52. What do you call a dog with no legs?

    Answer: It doesn’t matter. He can’t come to you anyway.

    53. Three men were in a boat. It capsized, but only two got their hair wet. Why?

    Answer: One was bald

    54. What is orange and sounds like a parrot?

    Answer: Carrot

    Math Riddles

    Math riddles are perfect for people who enjoy the thrill of numbers and calculation. Some of these riddles require simple logic while others are just lateral thinking problems disguised as math riddles. And for some, you may need good calculation skills. But yes, it will be fun. So just step in the shoes of Archimedes and crack these riddles.

    55. I am a three-digit number. My second digit is 4 times bigger than the third digit. My first digit is 3 less than my second digit. Guess the number?

    Answer: 141

    56. Two fathers and two sons are sitting on a bench, yet there are only three people sitting. How?

    Answer: They are a grandfather, father, and son.

    57. A girl has as many brothers as sisters, but each brother has only half as many brothers as sisters. How many brothers and sisters are there in the family? 

    Answer: Four sisters and three brothers.

    58. If eleven plus two equals one, what does nine plus five equal?

    Answer:

    11 o’clock plus 2 hours = 1 o’clock

    9 o’clock plus 5 hours = 2 o’clock

    59. Olivia is four times old as her daughter. In 20 years’ time, she will be twice as old as her daughter. How old are they now?

    Answer: Olivia is 40 and her daughter is 10.

    60. How much will a 38-degree angle measure when looked at under a microscope that magnifies ten times?

    Answer: The angle won’t change. It will be still 38 degrees.

    61. Mary has four daughters, and each of her daughters has a brother. How many children does Mary have?

    Answer: Five. Each daughter has the same single brother.

    62. How do you make the number 7 even without addition, subtraction, multiplication, or division?

    Answer: Drop the “S”.

    63. TEN = 20, 5, 14

    MEN = 13, 5, 14

    What do WOMEN equal using the same logic? 

    Answer: WOMEN = 23, 15, 13, 5, 14

    The numbers represent the letter’s position in English alphabets.

    64. How can you take two away from five and have four left?

    Answer: Remove the 2 letters F and E from five and you have iv that’s the roman number IV.

    65. At a four-legged table, there is one grandma, two mothers, two daughters, and a granddaughter. How many legs are under the table?

    Answer: 10 legs

    There are 3 people sitting at the table. Grandmother (who’s also a mother), her daughter (who’s also a mother and a daughter), and a granddaughter (who’s also a daughter and granddaughter.)

    So 4 legs of table and 6 legs of people make 10.

    Classic Riddles

    Classic riddles are those riddles that you might have heard often. They are old and have been said quite often but still good enough to make you think over.

    66. It’s full of keys but can’t open any door. What is it?

    Answer: A piano

    67. Where will you find Friday before Thursday?

    Answer: In a dictionary

    68. If you throw a white stone into a red sea, what will happen to it?

    Answer: It will get wet (or sink).

    69. I fly all day long but don’t go anywhere. What am I?

    Answer: A flag

    70. If you are traveling north on an electric train, which way is the smoke from the train going?

    Answer: Nowhere. There’s no smoke in an electric train.

    71. He has married many women but has never married. Who is he?

    Answer: A priest

    72. What is it that everybody does at the same time?

    Answer: Grow older

    73. Turn us on our backs

    And open up our stomachs

    You will be the wisest of men

    Though at start a lummox.

    Answer: A book

    74. What has head and a tail but no leg?

    Answer: A Coin



    75. You can’t keep this until you have given it.

    Answer: A promise (or your word)

    76. What can you catch but not throw?

    Answer: Cold

    77. What has a ring but no finger?

    Answer: A telephone or alarm.

    78. Which day is near to come but never comes? 

    Answer: Tomorrow

    79. What has no life but can still die?

    Answer: Battery

    Hard Riddles

    Now, these riddles are like the final showdown when you take on the boss — hard riddles. These will make you utilize your brain at maximum capacity, but in the end, once you solve them all, you are officially qualified to humblebrag about your skills.

    80. It is the beginning of eternity, the end of time and space. It is the start of every end, the end of every place.

    Answer: The letter “E”

    81. Which seven-letter word contains dozens of letters?

    Answer: Mailbox

    82. What occurs once in every minute, twice in every moment, but never in a thousand years? 

    Answer: The letter “M”

    83. When you need me, You throw me away. But when you are done with me, You bring me back. What am I?

    Answer: An anchor

    84. The more of this there is, the less you see. What is it?

    Answer: Darkness, Fog

    85. What has 13 hearts but no other organs?

    Answer: A deck of cards.

    86. I speak without a mouth and hear without ears. I have no body, but I come alive with wind. What am I?

    Answer: An echo

    87. What word in the English language does the following: the first two letters signify a male, the first three letters signify a female, the first four letters signify a great, while the entire world signifies a great woman. What is the word?

    Answer: Heroine

    88. What English word has three consecutive double letters? 

    Answer: Bookkeeper (or Bookkeeping)

    89. I am something people love or hate. I change people’s appearances and thoughts. If a person takes care of themself I will go up even higher. To some people, I will fool them. To others, I am a mystery. Some people might want to try and hide me but I will show. No matter how hard people try I will never go down. What am I?​

    Answer: Age

    90. Only one color, but not one size, Stuck at the bottom, yet easily flies.

    Answer: A Shadow

    91. I have forests but no trees. I have lakes but no water. I have roads but no cars. What am I?

    Answer: A map

    92. Tear me off and scratch my head. What once was red is black instead. What am I?

    Answer: A match

    93. What can fill a room but takes up no space?

    Answer: Light

    94. With pointed fangs I sit and wait; with piercing force I crunch out fate; grabbing victims, proclaiming might; physically joining with a single bite. What am I?

    Answer: A stapler

    95. How can you physically stand behind your friend while he is standing behind you?

    Answer: You are standing back-to-back with your friend. 

    96. If you have me, you will want to share me. If you share me, you will no longer have me. What am I?

    Answer: It’s a secret

    97. I have keys, but no locks and space, and no rooms. You can enter, but you can’t go outside. What am I?

    Answer: A keyboard

    98. I can travel the entire world while staying in the corner. What am I?

    Answer: A postage stamp

    99. Always in you, sometimes on you; if I surround you, I can kill you. What am I?

    Answer: Water

    100. I turn once, what is out will not get in. I turn again, what is in will not get out. What am I?

    Answer: A key

    101. What do you not want to have and not want to lose?

    Answer: A lawsuit.

    102. A woman shoots her husband, then holds him underwater for five minutes. Finally, she hangs him. But five minutes later they enjoy a wonderful dinner together. How can this be?

    Answer: She shot a photo of her husband and developed it in a dark room.



    • views 190270